You are viewing Allergic Living Canada | Switch to United States

Talking Allergies

* FAQ    * Search
* Login   * Register
It is currently Wed Oct 22, 2014 2:37 am

All times are UTC - 4 hours




Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Sat Jan 17, 2009 7:33 am 
Offline
Site Admin

Joined: Tue Mar 22, 2005 11:17 pm
Posts: 6474
Location: Ottawa
Le texte français suit le texte anglais.

HEALTH HAZARD ALERT - CERTAIN HYGAARD BRAND SANDWICH PRODUCTS DISTRIBUTED IN NORTHERN ALBERTA AND SASKATCHEWAN MAY CONTAIN LISTERIA MONOCYTOGENES

OTTAWA, January 16, 2009 - The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) and HQ Fine Foods EST 318 are warning the public not to consume certain Hygaard brand sandwich products described below because they may be contaminated with Listeria monocytogenes.

The sandwich products described below are affected by this alert.

Product / Size / UPC / Best Before Dates
Hygaard Mini Pizza Sub / 140 g / 0 65504 49440 3 / 09/02/10
Hygaard Little John Sub / 387 g / 0 65504 49446 5 / 09/02/10

A limited amount of these products were sold in Northern Alberta and Saskatchewan only.

There have been no reported illnesses associated with the consumption of these products.

Food contaminated with Listeria monocytogenes may not look or smell spoiled. Consumption of food contaminated with this bacteria my cause listeriosis, a foodborne illness. Listeriosis can cause high fever, severe headache, neck stiffness and nausea. Pregnant women, the elderly and people with weakened immune systems are particularly at risk. Infected pregnant women may experience only a mild, flu-like illness, however, infections during pregnancy can lead to premature delivery, infection of the newborn, or even stillbirth.

The manufacturer, HQ Fine Foods EST 318, Sherwood Park, Alberta is voluntarily removing these products from the marketplace. The CFIA is monitoring the effectiveness of the recall.

For more information consumers and industry can call the CFIA at 1-800-442-2342 / TTY 1-800-465-7735 (8:00 a.m. to 8:00 p.m. Eastern time, Monday to Friday).

For information on Listeria monocytogenes, visit the Food Facts web page at:
http://www.inspection.gc.ca/english/fss ... usee.shtml

For information on receiving recalls by e-mail, or for other food safety facts, visit our web site at www.inspection.gc.ca.
- 30 -

Media enquiries:

HQ Fine Foods
John Beliveau
780-467-4050

Davendra Sharma (English)
Canadian Food Inspection Agency
Office of Food Safety and Recall
613-755-2890

Linda LeBlanc
Canadian Food Inspection Agency
Office of Food Safety and Recall
613-760-4112

**************

DANGER POUR LA SANTÉ - CERTAINS SANDWICHS DE MARQUE HYGAARD DISTRIBUÉS DANS LE NORD DE L’ALBERTA ET EN SASKATCHEWAN PEUVENT CONTENIR LISTERIA MONOCYTOGENES

OTTAWA, le 16 janvier 2009 - L’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) et HQ Fine Foods, établissement 318, avisent la population de ne pas consommer certains sandwichs de marque Hygaard, lesquels sont décrits ci-dessous. En effet, ces produits peuvent être contaminés par Listeria monocytogenes.

Les sandwichs décrits ci-dessous sont ciblés par la présente mise en garde.

Produit / Format / CUP / Date Meilleur avant
Mini Pizza Sub/Sous-marin à la Pizza Mini / 140 g / 0 65504 49440 3 / 09/02/10
Little John Sub/Sous-Marin Petit Jean / 387 g / 0 65504 49446 5 / 09/02/10

Une quantité limitée de ces produits a été vendue uniquement dans le Nord de l’Alberta et en Saskatchewan.

Aucun cas de maladie associé à la consommation de ces produits n’a été signalé.

Les aliments contaminés par Listeria monocytogenes ne présentent pas nécessairement d'altération visible ni d'odeur suspecte. La consommation d’aliments contaminés par cette bactérie peut causer la listériose, une maladie d’origine alimentaire qui peut entraîner une forte fièvre, des maux de tête violents, une raideur de la nuque et des nausées. Les femmes enceintes, les gens âgés et les personnes dont le système immunitaire est affaibli sont particulièrement vulnérables. Dans le cas de la femme enceinte, l’infection peut n’occasionner que de légers troubles pseudo-grippaux, mais l'enfant qu'elle porte risque d'être infecté, de naître prématurément ou de mourir avant la naissance.

Le fabricant, HQ Fine Foods Ltd., établissement 318, de Sherwood Park en Alberta, retire volontairement du marché ces produits. L’ACIA surveille l’efficacité du rappel.

Pour de plus amples renseignements, les consommateurs et les gens de l’industrie peuvent appeler l’ACIA au 1-800-442-2342/ATS 1-800-465-7735 du lundi au vendredi de 8 h à 20 h (heure de l’Est).

Pour obtenir des renseignements sur Listeria monocytogenes, visitez la page Web consacrée à la salubrité des aliments :
http://www.inspection.gc.ca/francais/fs ... usef.shtml.

Pour savoir comment recevoir les rappels par courrier électronique ou pour obtenir d’autres renseignements sur la salubrité des aliments, visitez notre site Web à l’adresse www.inspection.gc.ca.

- 30 -

Questions des médias :

HQ Fine Foods
John Beliveau
780-467-4050

Linda Leblanc (français)
Rappels d’aliments et Mesures d’urgence
Agence canadienne d’inspection des aliments
613-760-4112

Davendra Sharma (anglais)
Rappels d’aliments et Mesures d’urgence
Agence canadienne d’inspection des aliments
613-755-2890

**************

The FOODRECALLS_RAPPELSALIMENTS archives all list postings at:
http://www.inspection.gc.ca/english/cor ... toce.shtml

You can join or leave a variety of e-mail lists managed by the Canadian Food Inspection Agency using the on-line form found at:
http://www.inspection.gc.ca/english/too ... sube.shtml

La liste FOODRECALLS_RAPPELSALIMENTS archive tous les enregistrements de listes à :
http://www.inspection.gc.ca/francais/co ... tocf.shtml

Vous pouvez vous inscrire à une variété de listes courriels administrées par l'Agence canadienne d'inspection des aliments au moyen du formulaire en ligne affiché à l'adresse suivante : http://www.inspection.gc.ca/francais/to ... subf.shtml.
Le même formulaire vous permet de retrancher votre nom de ces listes.

_________________
Moderator
Daughter: asthma, allergies to egg, milk, peanuts, tree nuts, most legumes (not soy) & penicillin. Developing hayfever type allergies.
Husband: no allergies
Me: allergies to some tree that flowers in May
Cat: allergic to beef, pork and lamb


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC - 4 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group