You are viewing Allergic Living Canada | Switch to United States

Talking Allergies

* FAQ    * Search
* Login   * Register
It is currently Wed Sep 03, 2014 1:18 am

All times are UTC - 4 hours




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Feb 03, 2009 2:02 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Tue Mar 22, 2005 11:17 pm
Posts: 6456
Location: Ottawa
Le texte français suit le texte anglais.

ALLERGY ALERT – UNDECLARED MILK IN SUMMERSWEET BRAND LOBSTER & SHRIMP DIP

OTTAWA, February 3, 2009 – The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) and Charcuterie La Tour Eiffel, Inc. are warning people with allergies to milk not to consume Summersweet Lobster & Shrimp Dip. The affected product contains milk which is not declared on the label.

The affected product, Summersweet Lobster & Shrimp Dip, is sold in 227 g packages bearing UPC 0 67950 00103 7, lot code 751353 and a Best Before date of 09FE12 (February 12, 2009).

This product has been distributed in Quebec and New Brunswick.

There have been no reported illnesses associated with the consumption of this product.

Consumption of this product may cause a serious or life-threatening reaction in persons with allergies to milk protein.

The manufacturer, Charcuterie La Tour Eiffel, Inc., Blainville, Quebec, is voluntarily recalling the affected product from the marketplace. The CFIA is monitoring the effectiveness of the recall.

For more information, consumers and industry can call one of the following numbers:

Charcuterie La Tour Eiffel, Inc. at 514-919-5986; or,

CFIA at 1-800-442-2342 / TTY 1-800-465-7735 (8:00 a.m. to 8:00 p.m. Eastern time, Monday to Friday).

For information on milk, one of the nine most common food allergens, visit the Food Allergens web page at: http://www.inspection.gc.ca/english/fss ... aite.shtml.


For information on receiving recalls by e-mail, or for other food safety facts, visit our web site at www.inspection.gc.ca.

– 30 –

Media enquiries:

Karl Probst (English)
Canadian Food Inspection Agency
Office of Food Safety and Recall
613-755-3332

Linda LeBlanc (French)
Canadian Food Inspection Agency
Office of Food Safety and Recall
613-760-4112

************************************************

ALERTE À L’ALLERGIE – PRÉSENCE NON DÉCLARÉE DE LAIT DANS LA TREMPETTE HOMARD ET CREVETTES DE MARQUE SUMMERSWEET

OTTAWA, 3 février 2009 – L’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) et Charcuterie La Tour Eiffel Inc. avisent les personnes allergiques au lait de ne pas consommer de la trempette homard et crevettes de marque Summersweet. En effet, ce produit contient du lait alors que l’étiquette n’en fait pas mention.

Le produit touché, la trempette homard et crevettes de marque Summersweet, est vendu en emballages de 227 g portant le CUP 0 67950 00103 7, le numéro de lot 751353 et la date « meilleur avant » 09FE12 (12 février 2009).

Ce produit a été distribué au Québec et au Nouveau-Brunswick.

Aucun cas de maladie associé à la consommation de ce produit n’a été signalé.

La consommation de ce produit peut déclencher une réaction grave, voire mortelle, chez les personnes allergiques au protéines de lait.

Le fabricant, Charcuterie La Tour Eiffel Inc., Blainville (Québec), retire volontairement du marché le produit visé. L’ACIA surveille l’efficacité du rappel.

Pour de plus amples renseignements, les consommateurs et les gens de l’industrie peuvent composer l’un des numéros suivants :

Charcuterie La Tour Eiffel, Inc. au (514) 919-5986 ; ou,

l’ACIA au 1-800-442-2342/ATS 1-800-465-7735, du lundi au vendredi de 8 h à 20 h (heure de l’Est).

Pour obtenir des renseignements sur le lait, l’un des neuf allergènes alimentaires les plus courants, consultez la page Web consacrée aux allergènes alimentaires à http://www.inspection.gc.ca/francais/fs ... aitf.shtml.


Pour savoir comment recevoir les rappels par courrier électronique ou pour obtenir d’autres renseignements sur la salubrité des aliments, visitez notre site Web à l’adresse www.inspection.gc.ca.

– 30 –

Questions des médias

Linda LeBlanc (français)
Bureau de la salubrité et des rappels d’aliments
Agence canadienne d’inspection des aliments
613-760-4112

Karl Probst (anglais)
Bureau de la salubrité et des rappels d’aliments
Agence canadienne d’inspection des aliments
613-755-3332

********************************************

The FOODRECALLS_RAPPELSALIMENTS archives all list postings at:
http://www.inspection.gc.ca/english/cor ... toce.shtml

You can join or leave a variety of e-mail lists managed by the Canadian Food Inspection Agency using the on-line form found at:
http://www.inspection.gc.ca/english/too ... sube.shtml

La liste FOODRECALLS_RAPPELSALIMENTS archive tous les enregistrements de listes à :
http://www.inspection.gc.ca/francais/co ... tocf.shtml

Vous pouvez vous inscrire à une variété de listes courriels administrées par l'Agence canadienne d'inspection des aliments au moyen du formulaire en ligne affiché à l'adresse suivante : http://www.inspection.gc.ca/francais/to ... subf.shtml.
Le même formulaire vous permet de retrancher votre nom de ces listes.

_________________
Moderator
Daughter: asthma, allergies to egg, milk, peanuts, tree nuts, most legumes (not soy) & penicillin. Developing hayfever type allergies.
Husband: no allergies
Me: allergies to some tree that flowers in May
Cat: allergic to beef, pork and lamb


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Feb 03, 2009 5:26 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Feb 07, 2005 6:39 pm
Posts: 2946
Location: Toronto
I can't help but mention ...
Quote:

LOBSTER & SHRIMP DIP


eek.... some of us would be easily felled just by the main ingredients.

I'm jealous of people who can still eat shrimp and lobster. I miss them both. Though I sure wouldn't trade anyone for a dairy allergy.

_________________
Allergic to soy, peanut, shellfish, penicillin


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Feb 04, 2009 7:37 am 
Offline
Site Admin

Joined: Tue Mar 22, 2005 11:17 pm
Posts: 6456
Location: Ottawa
Yes, it's hard for me to remember to post peanut recalls because in my mind, who would eat peanut butter? Athough, I must not think that way. Anyone can be allergic to any food and so dependant onthe other foods more so.

With that in mind...here is the latest from CFIA...

Le texte français suit le texte anglais.

HEALTH HAZARD ALERT – VARIOUS FOODS CONTAINING PEANUT PRODUCTS RECALLED BY PCA MAY CONTAIN SALMONELLA BACTERIA

OTTAWA, February 3, 2009 - The Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is warning the public not to consume the foods described below because these products may be contaminated with Salmonella. These foods contain peanut products (butter/paste, as well as whole, crushed, powdered, etc.) that have been recalled in the U.S. and Canada by Peanut Corporation of America (PCA) due to Salmonella contamination.

This is an ongoing food safety investigation. The CFIA is working with the U.S. Food and Drug Administration (FDA) to identify and remove all affected products imported into Canada from the U.S. The CFIA is also working with Canadian manufacturers to recall foods containing affected U.S. peanuts. As more products are identified, the CFIA will continue to update its list of recalled products.

The following foods, manufactured in Canada, are affected by this alert:
see: http://www.inspection.gc.ca/english/cor ... 03be.shtml

The following foods, manufactured in the United States of America, are affected by this alert:
see: http://www.inspection.gc.ca/english/cor ... 03be.shtml

These products may have been distributed nationally.

For the complete list of recalled products, including those listed above; please visit our web site at
http://www.inspection.gc.ca/english/cor ... yphe.shtml.

There have been no reported illnesses in Canada associated with the consumption of these products.

Food contaminated with Salmonella may not look or smell spoiled. Consumption of food contaminated with these bacteria may cause salmonellosis, a foodborne illness. In young children, the elderly and people with weakened immune systems, salmonellosis may cause serious and sometimes deadly infections. In otherwise healthy people, salmonellosis may cause short-term symptoms such as high fever, severe headache, vomiting, nausea, abdominal pain and diarrhoea. Long-term complications may include severe arthritis.

The manufacturers and importers are voluntarily recalling the affected products from the marketplace. The CFIA is monitoring the effectiveness of the recall.

For more information consumers and industry can call the CFIA at 1-800-442-2342 / TTY 1-800-465-7735 (8:00 a.m. to 8:00 p.m. Eastern time, Monday to Friday).

For information on Salmonella, visit the Food Facts Web page at: http://www.inspection.gc.ca/english/fss ... llae.shtml

For information on receiving recalls by e-mail, or for other food safety facts, visit our Web site at www.inspection.gc.ca.

– 30 –

Media enquiries:

Garfield Balsom (English)
Canadian Food Inspection Agency
Office of Food Safety and Recall
613-760-4232

Linda LeBlanc (French)
Canadian Food Inspection Agency
Office of Food Safety and Recall
613-760-4112

**********************************************

DANGER POUR LA SANTÉ –
PRÉSENCE POSSIBLE DE LA BACTÉRIE SALMONELLA DANS DIVERS ALIMENTS CONTENANT DES PRODUITS D’ARACHIDE VISÉS PAR UN RAPPEL DE PCA

OTTAWA, le 3 février 2009 – L’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) avise la population de ne pas consommer les aliments décrits ci-après parce que ces produits pourraient être contaminés par la bactérie Salmonella. Ces aliments contiennent en effet des produits d’arachide (beurre ou pâte d’arachide, arachides entières ou broyées, arachides en poudre, etc.) qui ont fait l’objet d’un rappel aux États-Unis et au Canada par la Peanut Corporation of America à la suite du dépistage de la bactérie Salmonella.

Une enquête sur la salubrité des aliments est en cours. L’ACIA collabore étroitement avec la U.S. Food and Drug Administration (FDA) pour déterminer les produits touchés importés au Canada des États-Unis et les retirer du marché. L’ACIA collabore également avec les fabricants pour retirer du marché les aliments contenant les ingrédients touchés à base de produits d’arachide des États-Unis. L’ACIA mettra à jour la liste des produits visés dès que d’autres produits seront identifiés.

Les aliments suivants, fabriqués au Canada, sont visés par cette mise en garde :
Voir : http://www.inspection.gc.ca/francais/co ... 03bf.shtml

Les aliments suivants, fabriqués aux États-Unis, sont visés par cette mise en garde :
Voir : http://www.inspection.gc.ca/francais/co ... 03bf.shtml

Ces produits peuvent avoir été distribués à l’échelle nationale.

Pour connaître la liste complète des produits visés par le rappel, y compris ceux qui figurent sur la liste ci-dessus, consultez notre site Web à
http://www.inspection.gc.ca/francais/co ... yphf.shtml

Aucun cas de maladie associé à la consommation de ces produits n’a été confirmé au Canada.

Les aliments contaminés par Salmonella ne présentent pas nécessairement d’altération visible ni d’odeur suspecte. La consommation d’aliments contaminés par cette bactérie peut causer la salmonellose, une maladie d’origine alimentaire. Chez les jeunes enfants, les gens âgés et les personnes dont le système immunitaire est affaibli, la salmonellose peut causer des infections graves, parfois mortelles. Chez les personnes en bonne santé, la salmonellose peut se manifester par des symptômes de courte durée comme une forte fièvre, des maux de tête violents, des vomissements, des nausées, des douleurs abdominales et de la diarrhée. La salmonellose peut entraîner des complications à long terme comme une forme grave d’arthrite.

Les fabricants et les importateurs retirent volontairement du marché les produits visés. L’ACIA surveille l’efficacité du rappel.

Pour de plus amples renseignements, les consommateurs et les gens de l'industrie peuvent appeler l'ACIA au 1-800-442-2342/ATS 1-800-465-7735, du lundi au vendredi de 8 h à 20 h (heure de l'Est).

Pour obtenir des renseignements sur Salmonella, visitez la page Web consacrée à la salubrité des aliments : http://www.inspection.gc.ca/francais/fs ... llaf.shtml

Pour savoir comment recevoir les rappels par courrier électronique ou pour obtenir d’autres renseignements sur la salubrité des aliments, visitez notre site Web à l’adresse www.inspection.gc.ca.

– 30 –

Questions des médias :

Linda Leblanc (français)
Bureau de la salubrité et des rappels d’aliments
Agence canadienne d’inspection des aliments
613-760-4112

Garfield Balsom (anglais)
Bureau de la salubrité et des rappels d’aliments
Agence canadienne d’inspection des aliments
613-760-4232

****************************************

_________________
Moderator
Daughter: asthma, allergies to egg, milk, peanuts, tree nuts, most legumes (not soy) & penicillin. Developing hayfever type allergies.
Husband: no allergies
Me: allergies to some tree that flowers in May
Cat: allergic to beef, pork and lamb


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC - 4 hours


Who is online

Users browsing this forum: Yvonne and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group